Şimdi yükleniyor

Yöresel kıyafetler geçim kapısı oldu

Yöresel kıyafetler geçim kapısı oldu

1995 yılında Dargeçit’ten İstanbul’a göç eden Halime Yeşilmen, Beyoğlu’nda açtığı dükkanında yöresel kıyafetler dikerek geçimini sağlıyor.

Aslen Mardin Dargeçitli olan 4 çocuk annesi Halime Yeşilmen (43), devlet baskısından dolayı 1995 yılında ailesiyle birlikte Antalya’ya göç etmek zorunda kalır. Antalya’da 6 yıl kaldıktan sonra ekonomik olarak geçinemedikleri için 16 yıldır yaşadığı İstanbul’a gelir. Yeşilmen, İstanbul’a geldikten sonra uzun bir süre tekstil atölyelerinde çalışmaya başlar.

İSTANBUL’DA YÖRESEL KIYAFET DİKİYOR

Daha sonra kendisine ufak bir terzi dükkanı açmaya karar veren Yeşilmen, yaklaşık 2 yıldır Kürtlerin yoğun yaşadığı Beyoğlu ilçesine bağlı Hacıahmet mahallesinde diktiği elbiseler ile geçimini sağlıyor. Zeytinburnu’nda oturan Yeşilmen, her gün Hacıahmet’e gelerek dükkanını açıyor. Dükkanında yöresel kıyafet diken Yeşilmen, aynı zamanda Kürt kadınların giydiği geleneksel fistan da yapıyor.

HER KESİMDEN KADINLAR UĞRUYOR

Açtığı dükkanda tek başına çalıştığını söyleyen Yeşilmen, “Yerim, kadın kıyafetleri yeridir. Kürt fistanları yapıyorum. Kadın fistanı yapıyorum, şalvar yapıyorum. Onun yanı sıra mahalledeki kadınlar ne getiriyorsa yapıyorum. Ne gelirse geri göndermiyorum” dedi. Türk, Kürt, Êzidî, Arap ve her kesimden kadınların dükkanına kıyafet dikmeye geldiğini belirten Yeşilmen, yöresel kıyafetin her yerde dikilmediği için kendi dükkanını tercih ettiklerini kaydetti.

‘İŞLER YOLUNDA’

Yeşilmen, “Buraya gelip-giderken burada iş olacağını gördüm ve onun için burada dükkan açtım. İlk 2-3 ay iş olmadı; ama şimdi işler yolunda gidiyor. Buradaki insanların hepsi çok iyi ve samimi insanlar. Şu an ben de Hacıahmetli oldum diyebilirim” dedi. Günde bazen 200 TL kazandığını, bazı günler ise hiç kazanamadığını ifade eden Yeşilmen, kadınları kıyafetlere ilgisinin fazla olduğunu söyledi.

Bu içeriği paylaşın:

Yazar

Yorum gönder